Tammetriinu uued suhtlusraamatud!

Tammetriinul on uued suhtlusraamatud!

Varasemad MINI, MIDI ja MAXI on jäänud ajalukku ning nende asemele on kohale lennanud uued abilised LEPATRIINU ja MESILANE.

Võtsime tõepoolest ette selle suure töö, et uuendada korraga kogu oma suhtlusraamatute süsteemi, sest mis sa suvel muud ikka teed, kui nokitsed raamatute kallal. See on muidugi nali 🙂 Aga tegelikult mõtlesime, et oleks ju tore, kui üleminek lihtsamalt alternatiivkommunikatsiooni raamatult keerulisemale oleks võimalikult valutu. Seega ei pea üle minemisel õppima selgeks uut süsteemi ja harjumine on palju lihtsam. Ka spetsialistil on kergem, kui erinevate klientidega erinevaid raamatuid kasutades saab lähtuda samadest põhimõtetest ja samast loogikast. Seetõttu lõime süsteemi, kus erinevad raamatud on ülesehituse, loogika ja piltide asetuse poolest võimalikult sarnased. Nii valmis AAC raamatute süsteem, mis saab kasvada koos lapsega. Samuti parandasime mõned loogikavead, mis varasemates raamatutes meile endile ja võibolla ka sulle silma jäid. Uute raamatute lehti saad hõlpsasti välja võtta või juurde lisada.

Kaasa tuleb mälupulk failidega, mille abil saad kohandada raamatu just sinu ja su kliendi vajadustele vastavaks.

Lepatriinu ja Mesilane suhtlusraamatud

Aga milleks neid suhtlusraamatuid üldse vaja on?

Suhtlemine on inimeseks olemise üks olulisemaid aspekte. Kujutle, et sa ei saa terve nädala jooksul üldse rääkida ega kirjutada. Sa ei saa öelda, mida sa tahad või vajad. Sa püüad küll kasutada häälitsemist ja osutamist, aga kõike, mida tahad ja vajad ei ole ju alati silma all ja läheduses. Seega ei saada sinust päris täpselt aru. Teised räägivad, mida mõnusat nad nädalavahetusel tegid, viskavad nalja, vahetavad uudiseid, jagavad infot, küsivad, vaidlevad, arutlevad, toimetavad ja mängivad lauamänge mõnusa jutuvada saatel … aga sina oled vait ja ainult kuulad. Algul püüavad teised ka sinult midagi küsida või sind kuidagi kaasata, aga mida arusaamatum sa nende jaoks oled, seda vähem sind kaasatakse ja märgatakse. Mõne aja pärast ei pandagi väga tähele, kas sa oled või mitte. Aga kui selline olukord kestab kuu, aasta, aastaid? Päris nukker olukord, kas pole. Pikapeale hakkab see tugevalt mõjutama sinu isiksust ja seda, kellena end tajud.

Paljude laste jaoks, kel kõne puudub või see on väga raskesti mõistetav, kestabki selline olukord väga pikalt. Sageli väljendavad nad oma frustratsiooni sellega, et tõmbuvad endasse või hakkavad halvasti käituma. Nad kogevad oma elus palju vääritimõistmist, kõrvalejäetust ning pahameel ja kurbus aina kasvab. Nii kujuneb nende isiksus juba algusest peale väga ebasoodsates tingimustes, ning isegi kui kõne lõpuks tuleb, on lapse minapilt selleks ajaks kardetavasti juba kõva hoobi saanud.

Visuaalne suhtlusraamat, AAC, alternatiivkommunikatsioon

Abi võiks ju olla üksikutest piltidest. Kuid piltide kasutamine alternatiivkommunikatsioonis võib olla paras väljakutse, sest isegi kui väga tahaks, ei pruugi spontaanse suhtlemise käigus leida kiiresti just seda pilti, mida antud hetkel vaja. Kui kasutusel olev sõnavara on väike ja piirdub enamasti vaid nimisõnadega, siis jääb suhtlus vaeseks ja kohmakaks ning vääritimõistmisi on ikkagi palju.

Siin tulevadki appi visuaalsed suhtlusraamatud. Need suhtlemise abivahendid on üles ehitatud nii, et vajalikul hetkel oleks võimalik suhteliselt kiiresti leida üles just need pildid ja sel teemal, mida antud hetkel sõnumi edastamiseks vaja on. Suhtlusraamat aitab moodustada neist lauseid ja end võimalikult täpselt väljendada. Peale mõningast harjutamist on iga pilt umbes paari näpuliigutuse kaugusel. See võimaldab kasutada neid efektiivselt igapäevase suhtluse käigus, ükskõik mis olukorras, mis iganes teemal lapsel midagi öelda on.

Visuaalne suhtlusraamat Mesilane ja Lepatriinu
Visuaalne suhtlusraamat Mesilane ja Lepatriinu

Kui tahad täpsemalt teada, kuidas see käib, siis alates sellest sügisest, 2024 pakume võimalust osaleda väikese grupina koolitusel, mille käigus saad lähemalt tuttavaks visuaalse suhtlusraamatu kasutamise põhimõtete ning võimalustega. Registreeri end uudiskirjade saajaks ja nii ei jää sa uudistest ilma. Uudiskirjaga saad liituda meie kodulehe jaluses.

Tammetriinu suhtlusraamatud

  • Sõnavara on süstematiseeritud teemade kaupa, et hõlbustada suhtlemist kindlatel teemadel ja vältida suhtluse käigus liigset lehtede keeramist.
  • Sagedamini kasutatavad sõnad on nii esikaanel, sisekaanel, kui ka igal teemalehel.
  • Lehtedel on piltidega tähistatud järjehoidjad ehk nipsud, mille asetus võimaldab vajaliku lehe kiiresti üles leida.
  • Suhtlemiseks on kasutada nii raamatu välis- kui ka sisekaas.
  • Lehti saab raamatutest hõlpsalt vastavalt kliendi vajadustele ära võtta ja juurde panna.
  • Tänu kaasas olevale mälupulgale on võimalik kohandada lehti enda kliendi vajadustele vastavaks (eeldab Boardmakeri programmi olemasolu arvutis) või asendada katkiläinud lehti. Mälupulgal on olemas tühi blankett, mille abil koostada ja lisada raamatusse uusi sarnaseid lehti oma teemadel nii palju kui vaja.
  • Kui Boarmakeri programmi pole, siis printida saab ikka, kuna kõik failid on mälupulgal olemas ka pdf formaadis.
  • Tammetriinu uued suhtlusraamatud on kujundatud selliselt, et üleminek lihtsamalt raamatult keerulisemale oleks võimalikult kerge ning ümberõppimist vähe.

Suhtlusraamat Mesilane

Suhtlusraamat Mesilane, AAC, alternatiivkommunikatsioon

Mõõdud: 22,5 x 22,5 x 5cm
Kaaned: eritellimusel spetsiaalsed suhtlusraamatu kaaned eemaldatava kandesanga ja kinnituskummiga. Kaasi on võimalik eraldi juurde osta.
Värvivalik: roheline, sinine, kollane, roosa
Teemad: 11 põhiteemat ja 53 alateemat
Sümboleid lehel:
63+10

Suhtlusraamat Lepatriinu

Suhtlusraamat Lepatriinu, AAC, alternatiivkommunikatsioon

Mõõdud: 22,5 x 22,5 x 3,5cm
Kaaned: eritellimusel spetsiaalsed suhtlusraamatu kaaned eemaldatava kandesanga ja kinnituskummiga. Kaasi on võimalik eraldi juurde osta.
Värvivalik: roheline, sinine, kollane, roosa
Teemad: 11 põhiteemat ja 29 alateemat
Sümboleid lehel:
 42+8